Coronavoorspellingen #3 : tijdelijke maatregelen met blijvende impact

Het verloop van de pandemie in België blijft spannend. Optimisten zien al een eerste mogelijk klein knikje in de exponentiële curve van de ziekte, pessimisten wijzen erop dat het ergste nog moet komen.

Gisterenavond benoemde viroloog Marc Van Ranst expliciet wat we al een tijdje vermoedden: een neerwaartse trend van de verspreiding van het coronavirus, zou nog niet betekenen dat we er deze zomer vanaf zijn. De ‘de-lockdown’ zou in stappen moeten verlopen willen we het virus niet een tweede boost geven door massaal terug allemaal samen te komen.

En ook de strategie waarbij het grootste deel van de bevolking immuniteit opbouwt door eerst ziek te worden en antilichamen op te bouwen (de befaamde herd immunity) lijkt niet echt een oplossing te zijn. Wie de ziekte gehad heeft, is immers niet resistent voor de rest van het leven.

Het is dus wachten op een vaccin en dat zou wel eens meer dan een jaar kunnen duren. In een vorige post schreven we al wat dit zou kunnen beteken voor de concertsector. Dat we eerst op kleinere publiekscapaciteit gaan werken. En een stukje lokaler.

Er komt geen onmiddellijk einde aan de lockdown waarbij mensen van het ene moment op het andere massaal terug naar grote bijeenkomsten zullen spurten. Er bestaat een reeële kans dat de terugkeer naar de normale toestand langzaamaan gebeurt. Misschien zullen we eerst terug bijeen mogen komen in groepen van maximaal 10 mensen, daarna 200, daarna 1000, etc…

En wellicht draaien bezoekers zelf niet onmiddellijk de knop terug om. Gaan we klokslag middernacht terug met z’n honderden feesten na wekenlange social distancing waarbij we de fysieke nabijheid van onbekenden een beetje hebben leren wantrouwen?

Een deel van ons publiek gaat dat zeker doen, al was het maar uit burgerlijke daadkracht om zo snel mogelijk terug uit het dal te klimmen. Maar een deel van de bezoekers gaat wat tijd nodig hebben om terug te wennen aan het groepsgebeuren.

Het is echter niet ondenkbaar dat een jaar van social distancing, de occasionele lockdown en doorlopende verhoogde handhygiëne het gedrag van bezoekers permanent zal veranderen.

  • We gaan het als publiek misschien fijner vinden om niet dicht opeengepakt te zitten tijdens concerten. Eens je die meter afstand in de rij van de supermarkt gewend bent, ga je toch nog moeilijk terug naar elleboog-aan-elleboog drummen aan een klein toogje?
  • Gaan we nog startkassa’s tellen elke avond nu iedereen cashbetalingen heeft afgeleerd?
  • Hoe realistisch is het dat we nog met drankjetons gaan werken wanneer iedereen net geleerd heeft geen objecten van hand tot hand door te geven?
Het wordt interessant om te zien hoe concertzalen, nightlife en horeca hier op zullen inspelen. De tijdelijke stilte door de lockdown is het uitgelezen moment om daar plannen rond uit te werken.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie