Coronavoorspellingen #2 : Een stapje terug

Vaste concertgangers zagen het de afgelopen vijftien jaar gebeuren: livemuziek is booming business. Het ineenstorten van de CD-verkoop maakte van live popconcerten één van de belangrijkste opkomende artistieke markten en dat zullen we geweten hebben.

Er kwamen steeds méér en steeds grotere shows en festivals. Grote festivals gingen van twee naar elf podia. Vroeger sprak men wel eens van paying your dues: artiesten deden eerst hun kilometers op kleine lokale podia om dan door te groeien naar de arena’s. In de afgelopen jaren zagen we echter veel bands die eerste stap overslaan.

Dat is onverwacht en razendsnel even stilgevallen. Een stapje terug.

Doemdenken is onnodig: er komt gauw weer een moment waarop we met z’n alleen naar grote feesten en bijeenkomsten trekken. En in de tussentijd kunnen we ons behelpen met Spotify, Youtube en live-streams van huiskamerconcerten. Maar er zal ook een overgangsperiode zijn. Eentje waarbij we terug op straat kunnen komen, maar grote massa’s te vermijden blijven.

Het is bijvoorbeeld zeer denkbaar dat in eerste instantie ontmoetingen met minder dan 10 mensen weer mogelijk zijn, dan 100, dan 1000, etc… Hoe kunnen concertzalen die overgangsperiode aanpakken?

Lokaal wordt cruciaal

Covid-19 ontvouwt zich niet in heel de wereld op hetzelfde moment. Er zijn gebieden zoals China waar de grootste piek voorzichtig voorbij lijkt en er zijn gebieden zoals Afrika waar de piek nog moet beginnen. Mogelijk blijven een aantal grenzen gesloten om herbesmetting tegen te gaan.

Dit zal zijn impact hebben op wereldtournees. In de periode vlak na de eerste piek en lockdown kunnen we ons dus maar beter richten op lokale acts.

En hetzelfde geldt voor publiek. Het zal nog wel even duren voor we terug een citytrip plannen naar Primavera Sound in Barcelona. Of om die ene topact te gaan zien in New York.

Size matters

Kleine concerten in grote zalen worden tijdelijk een ding. Als je concerten voor 200 mensen organiseert in een zaal die 500 man aankan, dan is er voldoende ruimte om afstand te houden van mekaar. Maximumcapaciteiten van zalen bekijken we dan niet alleen vanuit het oogpunt van brandevacuatie, maar ook vanuit het principe van social distancing.

Hetzelfde geldt voor kleinschalige festivals met één podium en minder grote namen. Om deze hele oefening betaalbaar te houden moet een evenwicht gezocht worden tussen aangepaste fees (kleinere groepen, kleinere fees) en misschien iets hogere ticketprijzen. Of het moest zijn dat de Belg een stukje meer komt verbruiken aan de toog.

De periode na de lockdown gaat wat onwennig aanvoelen voor concertgangers, zeker als die maatregel nog een paar keer verlengd wordt. Kleinschalige concerten zijn een ideale manier om het publiek terug op gang te trekken. Dat we dat kunnen doen door lokale kunstenaars meer aandacht te geven is mooi meegenomen.

Het zijn de kleine poppodia en clubs die hierin het voortouw kunnen nemen. Even terug naar de dagen van paying your dues. Eerst doen we met z’n allen terug wat kilometers op de kleine lokale podia en dan  groeien we wel terug door naar de arena’s.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie