Coronavoorspellingen #1 : het wordt een andere zomer

Eergisteren schreef ik dat de pandemie voor langere termijn gevolgen ging hebben op de livesector. Op alle organisaties van wie het de missie is om  mensen bijeen te brengen.

Ondertussen ging België in lockdown tot 5 april en wellicht wordt die termijn verlengd. In de volgende dagen ga ik een reeks ideeën uitschrijven over wat de impact en naweeën van de pandemie zullen betekenen voor de livesector.

Het wordt een andere zomer
Onder de hashtag #savethesummer lanceerde de muziekindustrie gisteren nog een oproep om nu met z’n allen thuis te blijven en de besmettingscurve van dit coranavirus naar beneden te krijgen. Als we dat nu voor mekaar krijgen, dan kunnen we deze zomer terug genieten van de festivals, het terrasjesweer en samenzijn. Het is een goede campagne, omdat het een heel helder en prettig motiverend doel voor ogen stelt waar we samen onze schouders onder kunnen zetten.

Maar ondertussen werd Glastonbury 2020 afgelast. Te veel losse eindjes maakten de logistiek van zo’n festival te moeilijk. Ze kozen er ook voor om de voorschotten die mensen reeds betaald hadden niet terug te storten maar over te dragen naar volgend jaar. Grote internationale festivals zijn het kwetsbaarst voor dit soort onvoorspelbaarheid. En zomerfestivals kan je per definitie niet naar de winter uitstellen. Het team van Glastonbury is daarom lang niet het enige festivalteam dat overuren aan het draaien is nu.

De zomer is de start van het hoogseizoen

Het mag objectief bekeken wat bijzaak lijken (we blijven immers nu vooral thuis om straks wereldwijd geen tientallen duizenden doden te moeten begraven), maar die festivalzomer is cultureel erfgoed. Iets wat ons verbindt en waar we van houden.

Het vormt een belangrijk onderdeel van onze maatschappij. We onderschatten het belang daarvan best niet. En ook economisch is de festivalzomer de start van het hoogseizoen voor artiesten en de muziekindustrie. Een grote speler zoals Glastonbury die nu annuleert, is best heftig.

We hebben de afgelopen dagen vooral oog gehad voor het begin van de curve. Voor hoe het virus groeit en zich verspreidt. We weten op dit moment nog te weinig over het gedrag van de ziekte om al wat concrete dingen te zeggen over de staart ervan.

  • Wanneer eindigen de maatregelen? En wordt het een abrupt einde of een gefaseerde afbouw?
  • Betekent het einde van de lockdown meteen een terugkeer naar business as usual of komen er capaciteitsbeperkingen in het kader van social distancing (denk maar bezoekersmaxima of aan 1,5m afstand garanderen)?
  • Komt er een periode van opflakkeringen van de besmettingen eens de lockdownmaatregelen versoepelt worden?
  • Is dit een unieke lockdown of gaat dit de komende maanden vaker gebeuren?
Terwijl de logistieke lijnen grotendeels vast horen te liggen, zo laat in het jaar, hebben al deze vragen een ongeziene impact op de planning van festivals en heel binnenkort ook op het concertnajaar. Het is onrealistisch om te denken dat 2020 een gewone zomer wordt.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie