Coronavoorspelling #4 : er komt geen groot bevrijdingsfeest

Zoals verwacht werden de lockdownmaatregelen verlengd in België. Virologen en statistici zeggen al langer wat wij als mensen maar zo moeilijk kunnen aanvoelen: de besmetting verloopt met vertraging.

De dagelijkse cijfers van het aantal zieken, gehospitaliseerden en doden geven geen beeld van de situatie vandaag. Het is een beetje zoals het licht van de sterren. Wat we vandaag zien, is een beeld dat vaak dagen oud is. Mensen die vandaag besmet worden, duiken immers met behoorlijk wat vertraging op in de statistieken. Dat betekent ook dat een dalende statistische trend op zich zal laten wachten, ook al zijn we al eventjes in lockdown.

De einddatum van de maatregelen (eerst 5 april en nu 19 april) is daarbij niet het resultaat van een wetenschappelijke berekening. Het is een wat willekeurige horizon waarna de regering opnieuw zal oordelen wat er vanaf dan nodig is.

De kans is zo goed als onbestaande dat we er in mei, juni of juli vanaf zijn. Per twee weken worden maatregelen nu bevestigd en uitgebreid en in de nabije toekomst zullen we meemaken dat een aantal van die maatregelen versoepeld zullen worden. Maar nooit allemaal tegelijk.

Ik schreef daarom eerder al dat deze pandemie voor de live- en nightlifesector een langetermijnsverhaal is. Hoe hard het deze sector ook treft, het is onverstandig om nu te rekenen op kortetermijnsoplossingen.

Een jaar van hindernissen

Zelfs in een dalende besmettingscurve zullen events nog een tijdlang te maken hebben met verschillende hindernissen:

  • Beperkingen op het aantal bezoekers die slechts heel langzaam afgebouwd zullen worden. Ook het uitreiken van vergunningen wordt politiek wellicht een veel moeilijker verhaal.
  • Mogelijk zware eisen rond social distancing en hygiëne die een aanzienlijke logistieke meerkost zullen betekenen.
  • Een publiek dat niet onmiddellijk terug zal keren (voor het eerst klinkt enkele dagen naar de Ardennen deze zomer een pak aangenamer dan een megafestival)
  • Zwaar verstoorde internationale tours waardoor affiches ook een stuk minder sterk zullen worden. De corona-situatie in het VK en de Verenigde Staten -zowat de twee meest dominante leveranciers van popmuziek- zou best ook wel eens langer kunnen duren dan op het Europese vasteland.
  • Concertzalen, nachtclubs en festivals die financieel zo verzwakt zijn dat ze een stuk minder risico kunnen dragen.
  • Een economische crisis die leidt tot lager bestedingsgedrag bij de klant.

Leren leven met COVID-19 vraagt geduld. Dit is niet de Derde Wereldoorlog. Er komt dus ook geen groot bevrijdingsfeest op het eind. Er komt een langzame gewenning aan de nieuwe situatie. Het wordt nooit meer als vroeger, maar dat is nooit anders geweest. Laat ons die toekomst -zoals altijd- gewoon beter maken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie