Plaats voor het publiek: hoe je als maker ontsnapt aan de circulaire publieksredenering
Het is een bekende valkuil. Je bent zo hard bezig met het maken van een goed product, dat je je publiek uit het oog verliest. Als je niet oplet beland je al gauw in een circulaire publieksredenering.
Die redenering gaat als volgt: we maken iets moois en ons publiek, dat zijn de mensen die het ook mooi vinden wat wij maken. Hoewel het goed is om dicht bij je kernwaarden te blijven, is de circulaire publieksredenering een slecht idee.
- Je dreigt heel veel tijd te steken in een product waar te weinig mensen op zitten te wachten.
- Je mist de kans om al vroeg een band met je publiek op te bouwen.
- Het is onmogelijk om een groeistrategie te bouwen als je er van uitgaat dat je publiek gewoon is wat het is.
Om uit dat cirkeltje te breken moet je jezelf afleren om te denken in termen van afgewerkte producten. De kunst is om zo snel mogelijk een product te lanceren, het slim af te toetsen met je publiek en uit die feedback te leren. Dat heet ‘iteratief werken’, omdat je steeds met heel kleine lusjes werkt.
Vertrouwen op het publiek
In plaats van te streven naar een finaal afgewerkt product, lever je steeds weer tussentijdse producten op die met elke feedbackronde beter worden. De kracht van deze methode zit hem net in de ruimte die je aan je publiek geeft om het product mee te verbeteren. Elke productie wordt dan een try-out, elke toeschouwer een mede-ontwerper.
Het wil ook zeggen dat je leert vertrouwen op je publiek. Dat je leert verderbouwen op de dingen die goede feedback krijgen. En dat je de dingen die minder enthousiasme opwekken durft bijstellen of schrappen. Zo krijgen je klanten impact op jouw werk. En zo doorbreek je het cirkeltje.
Zo wordt je publiek niet meer gewoon de mensen die je product mooi vinden, maar de groep die jou als maker gebracht heeft tot waar je nu al staat. Het is ook die groep mensen die je straks zal begeleiden in alle volgende steeds beter wordende stappen.
Vond je dit artikel boeiend? Kan je met jouw organisatie hulp gebruiken bij het plannen van je strategie? Ik denk als strategisch en zakelijk adviseur voor culturele organisaties graag mee! Stuur me een berichtje of schrijf je hieronder in op mijn tweewekelijkse nieuwsbrief.
Inschrijven op de nieuwsbrief |
Trackbacks & Pingbacks
[…] Publiek verwijst regelmatig naar zichzelf […]
[…] Elk huis definieert haar klantengroepen op een andere manier. En het is net die keuze, of de combinatie van keuzes, die jou uniek maken. (Je vermijdt daarbij wel best de circulaire publieksredenering) […]
[…] plaats van éénrichtsverkoop maak je van je relatie met je publiek daarom best een dialoog. Het artistieke product wordt dan een […]
Reacties zijn gesloten.